Rozhovor pre MY - Trenčianske noviny s Martinom Vavrušom

Dňa: 04.02.2021

Martin Vavruš (24) je študentom politológie, ktorému účasťou na prednáškach deň nekončí. Voľný čas trávi inak ako ostatní – pracuje na anketách a výskumoch, ktoré neskôr používa vo svojich študentských prácach aj na vedeckých konferenciách. 18 mesiacov pred župnými voľbami prišiel študent s  výsledkom výskumu, za ktorý by sa nehanbila ani výskumná agentúra.

Pán Vavruš, môžete sa našim čitateľom predstaviť?

Študujem na Katedre politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a v rámci svojej výskumnej činnosti sa zameriavam na viacero oblastí. Od agendy ľudských práv, cez politické strany, sociálnu politiku až po výskum verejnej mienky. 

Prečo ste sa rozhodli venovať sa práve politológii? Nevníma spoločnosť tento odbor ako odbor produkujúci veľké množstvo absolventom s problémom uplatniť sa na trhu práce?

Samotní absolventi nemajú problém uplatniť sa na trhu práce. Ich kredit výrazne zvyšuje fakt, že politológia ako vedná disciplína je interdisciplinárneho charakteru, čo pre študenta znamená záťaž, pretože si musí osvojiť poznatky z viacerých vedných odborov (sociológia, demografia, marketing, sociálna politika, medzinárodné vzťahy, rétorika), ale pre absolventa je to pridaná hodnota, nakoľko mu to pridáva na konkurencieschopnosti. Je už na samotnom absolventovi na akú oblasť sa zameria. Dôležité je, aby sa svojmu odboru venoval viac ako len do tej miery, ktorú nevyhnutne potrebuje na úspešné ukončenie štúdia na vysokej škole.

Venujete sa aj výskumom, čoho sa týkal váš posledný?

Išlo o výskum volebného správania sa občanov Trenčianskeho samosprávneho kraja so zameraním na ich aktuálne voličské preferencie. 

Otázka týkajúca sa účasti znela nasledovne: „Predstavte si, že by sa voľby predsedu Trenčianskeho VÚC a poslancov krajského zastupiteľstva konali už túto sobotu. S akou pravdepodobnosťou by ste sa ich zúčastnili?“ Určite by sa zúčastnilo 12,6 % a skôr by sa zúčastnilo 23,5 % opýtaných.

Ďalšia otázka sa týkala podpory jednotlivých potenciálnych kandidátov: „Koho by ste Vy osobne podporili pri voľbe predsedu TSK (župana), prípadne kto by sa mal o túto funkciu podľa Vás uchádzať na jeseň 2017? Môžete uviesť ľubovoľné meno.“ 37,3 % opýtaných uviedlo meno súčasného župana Jaroslav Bašku. Druhá v poradí so ziskom 12,9 % sa umiestnila Renata Kaščáková a tretí skončil súčasný primátor mesta Trenčín Richard Rybníček so ziskom 10,1 %. So ziskom 7,8 % nasleduje poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a primátorka Prievidze Katarína Macháčková, 5,9 % opýtaných uviedlo ďalšieho poslanca parlamentu Martina Fedora a 4,1 % uviedlo Jaroslava Ridoška, ktorý je taktiež poslancom parlamentu. Ďalší v poradí skončili Martin Žáčik 3,2%, Jozef Hrdlička 2,7% a protikandidát súčasného župana v posledných župných voľbách Peter Palko so ziskom 1,8%. Podpora ostatných potenciálnych kandidátov nedosiahla jedno celé percento.

Koľkých ľudí ste oslovili?

Ide o exkluzívny prieskum uskutočnený na vzorke 600 respondentov. Tí boli náhodne vybraní na základe viacerých kritérií. 70 % údajov bolo zozbieraných prostredníctvom osobného dopytovania. Čo znamená, že s oslovenými ľuďmi sa vypĺňal anonymný papierový dotazník. 30 % získaných údajov pochádza z dopytovania prostredníctvom elektronického dotazníka, ktorý vypĺňali respondenti sami a opäť anonymne. Zber dát prebiehal od 2. do 22. apríla 2016.

Aké sú hlavné závery z výsledkov vášho zisťovania?

Miera volebnej účasti na regionálnych voľbách býva opakovane nízka a blížiace sa voľby by nemali byť v tomto ohľade výnimkou. Druhým zistením je, že miera roztrieštenosti stredopravého politického spektra v našom kraji je veľmi vysoká a môže viesť ku kandidatúre viacerých stredopravých kandidátov, ktorí sa takýmto spôsobom môžu navzájom oslabiť. Fragmentácia tejto časti politického spektra si bude vyžadovať kompromis naprieč viacerými subjektmi, ak tie budú mať záujem o postavenie relevantného kandidáta. Na stredoľavej časti výrazne dominuje súčasný župan Jaroslav Baška.

Návrat na aktuality