Prednáška dr. Doskočila na Katedre politológie

Dňa: 20.10.2021

Dňa 15.10.2021 sa na Katedre politológie konala prednáška PhDr. Zdenka Doskočila, PhD. z Historického ústavu Akademie věd České republiky s názvom "Alexander Dubček v éře pražského jara"

Podujatie sa uskutočnilo najmä vďaka podpore českého veľvyslanca na Slovensku, Jeho Excelencie Tomáša Tuhého, ktorý sa na pôde trenčianskej univerzity zúčastnil aj odhalenia busty Alexandra Dubčeka pri príležitosti otvorenia akademického roka 2021/2022. Prednášku okrem vedúceho Katedry politológie, doc. Karola Janasa, uviedla aj pani Nora Gill, riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko, spolupracujúca s Veľvyslanectvom Českej republiky na Slovensku.

Prednáška Dr. Doskočila priblížila politické pôsobenie a neľahké dilemy či stratégie Alexandra Dubčeka v snahe o demokratizáciu vtedajšej socialistickej spoločnosti. Práve pohľad historika a politológa z iného ako slovenského prostredia je pre pochopenie pôsobenia Alexandra Dubčeka v 60. rokoch veľmi užitočný, keďže ponúka istý nadhľad a odstup pri hodnotení tejto významnej slovenskej osobnosti. Prínosom prednášky bola tiež diskusia v závere a interakcia s poslucháčmi.

Ďakujeme študentom Katedry politológie a Univerzity tretieho veku za účasť. Zároveň ďakujeme pani Nore Gill z Czechtourismu za voucher na tematickú prehliadku Prahy "Po stopách pražskej jari", ktorý získala študentka politológie Alexandra Valentová.

Návrat na aktuality